HELLASARMY (1)

“Ο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ”

Στις 10 Δεκεμβρίου του 1957, περίπου 66 χρόνια πριν, έφυγε με δάφνες και τιμές όπως ακριβώς του άρμοζαν για τον αγνό πατριωτικό του αγώνα και για τις υπηρεσίες του στην Πατρίδα, το Έθνος και την Ελευθερία, ο αείμνηστος στρατηγός και ιδρυτής αρχηγός της Εθνικής Αντιστάσεως των θρυλικών Εθνικών Ομάδων Ελλήνων Ανταρτών (ΕΔΕΣ). Ο μπαρουτοκαπνισμένος μαχητής Έλληνας αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού Ναπολέων Ζέρβας, ο στρατηγός των μαχών και της Ελλάδος, ο στρατιώτης όρκου στην Αγία Τριάδα για την ελευθερία και τη δημοκρατία, απέδειξε πολεμώντας αδιάλειπτα τους ναζί Γερμανούς και Ιταλούς κατακτητές, τους Τσάμηδες συνεργάτες των ναζί κατακτητών στις αρχές και των αναρχοσυμμοριτών στη συνέχεια, αλλά και σχεδόν πάντα αμυνόμενος στις ύπουλες και άνανδρες πισώπλατες επιθέσεις από κάθε κόκκινο εθνοδολοφόνο εχθρό της γαλανόλευκης σημαίας και του σταυρού, την ανδρεία και την αυτοθυσία για την Πατρίδα και το Έθνος.

Η Ζωή και η Στρατιωτική Σταδιοδρομία του Ναπολέοντα Ζέρβα

Ο Ναπολέων Ζέρβας γεννήθηκε στις 17 Μαΐου 1891 στο χωριό Αρτα της Ηπείρου. Αποφοίτησε από τη Σχολή Ευελπίδων το 1911 και υπηρέτησε στον ελληνικό στρατό συμμετέχοντας σε όλους τους πολέμους της εποχής του: τους Βαλκανικούς Πολέμους, τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τη Μικρασιατική Εκστρατεία. Η εμπειρία του από τις μάχες αυτές τον έκανε έναν έμπειρο και ικανό αξιωματικό.

Ο Αγώνας Κατά της Κατοχής

Μετά την κατάληψη της Ελλάδας από τις δυνάμεις του Άξονα το 1941, ο Ζέρβας ίδρυσε τον ΕΔΕΣ (Εθνικός Δημοκρατικός Ελληνικός Σύνδεσμος), μία από τις κύριες αντιστασιακές οργανώσεις της κατοχής. Ο ΕΔΕΣ, υπό την ηγεσία του Ζέρβα, έδρασε κυρίως στην Ήπειρο και συνεργάστηκε με τους Συμμάχους, ιδιαίτερα με τους Βρετανούς, σε πολλές επιχειρήσεις κατά των Γερμανών.

Η Μάχη του Γοργοποτάμου

Ένα από τα πιο σημαντικά επιτεύγματα του ΕΔΕΣ ήταν η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου στις 25 Νοεμβρίου 1942, σε συνεργασία με τον ΕΛΑΣ και τους Βρετανούς σαμποτέρ. Αυτή η επιχείρηση αποτέλεσε σημαντικό πλήγμα στις γερμανικές δυνάμεις και έδειξε την ικανότητα και την αποφασιστικότητα των ελληνικών αντιστασιακών οργανώσεων.

Συγκρούσεις με τον ΕΛΑΣ

Παρά την αρχική συνεργασία με τον ΕΛΑΣ, οι σχέσεις μεταξύ των δύο οργανώσεων έγιναν γρήγορα τεταμένες. Οι ιδεολογικές διαφορές και οι πολιτικές φιλοδοξίες των δύο πλευρών οδήγησαν σε πολλές συγκρούσεις, με αποκορύφωμα τον εμφύλιο πόλεμο που ξέσπασε μετά την αποχώρηση των Γερμανών το 1944.

Το Τέλος του Αγώνα και η Πολιτική Καριέρα

Μετά το τέλος του πολέμου, ο Ζέρβας συνέχισε να παίζει ενεργό ρόλο στην πολιτική ζωή της Ελλάδας. Εξελέγη βουλευτής και διετέλεσε υπουργός Δημοσίας Τάξεως. Παρά τις πολιτικές του επιτυχίες, οι συγκρούσεις και οι κατηγορίες για συνεργασία με τους Γερμανούς από τους αντιπάλους του ΕΛΑΣ σκίασαν την υστεροφημία του.

Κληρονομιά και Μνήμη

Αθάνατος ο ήρωας και αρχηγός της Εθνικής Αντιστάσεως των Εθνικών Ομάδων Ελλήνων Ανταρτών (ΕΟΕΑ) ΕΔΕΣ, στρατηγός Ναπολέων Ζέρβας. Τιμή και δόξα! ΑΘΑΝΑΤΟΣ! Καθήκον μας είναι να διδάξουμε στα παιδιά μας και σε όλους όσοι έχουν μείνει στο σκοτάδι της προπαγάνδας, την αληθινή ιστορία χωρίς εκπτώσεις και υποχωρήσεις στους παραχαράκτες και κάλπικους ψευτοήρωες, οι οποίοι μόνο ένα ατελείωτο ποινικό μητρώο και αίμα, αθώο ελληνικό, άφησαν με τη μαύρη σκιά τους στην Πατρίδα και την ιστορία. Αυτή η σκοτεινή σκιά τους ακόμα πληγώνει την Ελλάδα και το γένος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μπορεί να σας ενδιαφέρει επίσης