Στις 17 Απριλίου 1944, μια από τις πιο σκοτεινές στιγμές της ελληνικής αντίστασης σημειώθηκε με τη δολοφονία του ηρωικού Δημήτριου Ψαρρού από τα “Παλικάρια” της Εθνικής και Κοινωνικής Απελευθέρωσης (ΕΚΚΑ). Αν και συχνά η ελληνική αντίσταση της περιόδου της Κατοχής συνδέεται με τον Ελληνικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό (ΕΛΑΣ) και το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ), η ΕΚΚΑ ανέδειξε τη δική της ξεχωριστή παρουσία στην αντίσταση.
Η ΕΚΚΑ ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 1941 από τους πολιτικούς Απόστολο Καψαλόπουλο και Γεώργιο Καρτάλη. Προέκυψε από τη συνάντηση των Εθνικών Και Κοινωνικών Αντιστασιακών (ΕΚΚΑ) και του Ελληνικού Απελευθερωτικού Στρατού (ΕΑΣ), που ήδη δραστηριοποιούνταν υπό την ηγεσία του συνταγματάρχη του Ελληνικού Στρατού Δημητρίου Ψαρρού.
Ο Δημήτριος Ψαρρός, πολεμιστής των Βαλκανικών πολέμων και εθελοντής του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, ιδρυτής του Ελληνικού Απελευθερωτικού Στρατού, ήταν ηγέτης της ΕΚΚΑ. Παρά τις διαφορές και τις αντιπαραθέσεις μεταξύ των αντάρτικων οργανώσεων, η ΕΚΚΑ εκπροσωπούσε τις δημοκρατικές αντιλήψεις και προσπαθούσε να αντιμετωπίσει την κατοχική εξουσία με όπλα της δικής της επιλογής.
Ωστόσο, η ΕΚΚΑ ήρθε αντιμέτωπη με τον ΕΛΑΣ, ο οποίος προσπάθησε να μονοπωλήσει την αντίσταση. Στις 14 Μαΐου 1943 και 23 Ιουνίου 1943, ο ΕΛΑΣ επιτέθηκε και αφόπλισε την ΕΚΚΑ, θεωρώντας την “αντιδραστική”. Ωστόσο, η πιο τραγική στιγμή για την ΕΚΚΑ ήρθε στις 17 Απριλίου 1944.
Ο Ψαρρός και η οργάνωσή του αναγκάστηκαν να αντιμετωπίσουν μια ισχυρή επίθεση του ΕΛΑΣ στη θέση Κλήματα της Δωρίδας. Παρά την αντίσταση των μαχητών του 5/42 συντάγματος, ο Ψαρρός και οι σύντροφοί του τελικά παραδόθηκαν. Αφού αιχμαλωτίστηκε, ο ίδιος ο Ψαρρός δολοφονήθηκε με μια ριπή αυτόματου όπλου από τον ταγματάρχη του ΕΛΑΣ Θύμιο Ζούλα.
Η δολοφονία αυτή αποτέλεσε έναν από τους πιο σκοτεινούς στίγματα της ελληνικής αντίστασης και θύματα της πολιτικής διαμάχης μεταξύ των αντάρτικων οργανώσεων. Παρά το γεγονός ότι ο Ψαρρός τιμήθηκε αργότερα με τον βαθμό του Υποστρατήγου, η μνήμη του παραμένει ζωντανή σαν ένας από τους μεγάλους ήρωες της ελληνικής αντίστασης, ο οποίος θυσίασε τη ζωή του για την ελευθερία της πατρίδας.