Στις 16 Αυγούστου του 1922, πριν σχεδόν έναν αιώνα, ξεκινάει ένα αξέχαστο κεφάλαιο στην ιστορία της Ελλάδας: το επος της Ανεξάρτητης Μεραρχίας. Αυτή η συγκροτημένη τον Ιούλιο του 1921 μονάδα ήταν ένας επίλεκτος σχηματισμός, αναλαμβάνοντας σημαντικές αποστολές, όπως την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης. Η ονομασία “Ανεξάρτητη Μεραρχία” ήταν προσωρινή, με πιθανούς οριστικούς τίτλους όπως “Μεραρχία Κωνσταντινούπολης” ή “Μεραρχία Παλαιολόγου”, καθώς είχε σχεδιαστεί για να στελεχωθεί από επίλεκτους αξιωματικούς. Οι λόγοι πίσω από αυτήν την απόφαση βασίστηκαν στην εμπειρία και το εκπαιδευτικό υπόβαθρο των στελεχών της.
Η πορεία της Ανεξάρτητης Μεραρχίας, υπό την ηγεσία του διοικητή Σχηματαρχη Δημήτριου Θεοτόκη, ξεκίνησε από την Φρυγία προς τη θάλασσα, ακολουθώντας εντολές που δέχθηκε μέσω ερματισμένου κάνιστρου από τη Διοίκηση του Β’ Σώματος Στρατού. Παρά την απομόνωση από άλλες στρατιωτικές δυνάμεις και την απουσία επικοινωνίας με αυτές, η μεγάλη εμπειρία των αξιωματικών, που είχαν πολεμήσει στους Βαλκανικούς Πολέμους και στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς και η εκπαίδευσή τους στη Γαλλία, ώθησαν τη Μεραρχία να ακολουθήσει δυτική πορεία, διασχίζοντας εχθρικό έδαφος.
Με πεζή πορεία περίπου 600 χιλιομέτρων, κυρίως κατά τη νύκτα και διανύοντας περίπου 30 χιλιόμετρα καθημερινά, η Ανεξάρτητη Μεραρχία συνόδευε μια ολόκληρη περιφορά προσφύγων και διέσωσε πολλά διασπασμένα τμήματα του Ελληνικού Στρατού κατά τη διάρκεια της πορείας της. Αντιμετώπισε επιθέσεις από τον τακτικό και τον άτακτο (Τσέτες) Τουρκικό στρατό κατά τη διάρκεια της πορείας της και ακόμη και κατά την επιβίβασή της στα πλοία στο Δικελί. Αντιμετώπισε την 1η Τουρκική Μεραρχία Πεζικού και την 3η Τουρκική Μεραρχία Ιππικού, υποκλίνοντας την Ελληνική σημαία της Ανεξάρτητης Μεραρχίας, παρά τις απώλειές της.
Ο ταλαίπωρος αρχηγός της Μεραρχίας, λοιδορημένος και συκοφαντημένος από πολιτικά παιχνίδια, έφυγε από τη ζωή στις 11 Φεβρουαρίου του 1923. Παρόλα αυτά, η προσφορά του αναγνωρίστηκε τελικά από την Πολιτεία, παρά την καθυστέρηση, αναδεικνύοντας τη σπουδαιότητα της πορείας αυτής για την Ελληνική ιστορία.