HELLASARMY (1)

Ο Σπαρτιατικός Στρατός. Επισκόπηση του Σπαρτιατικού Στρατιωτικού Συστήματος και των Επιπτώσεών του στον Αρχαίο Ελληνικό Πόλεμο

Η αρχαία ελληνική πόλη-κράτος της Σπάρτης φημιζόταν για τη στρατιωτική της ανδρεία και οι στρατιώτες της θεωρούνταν από τους πιο επίλεκτους και ειδικευμένους στον αρχαίο κόσμο. Το σπαρτιατικό στρατιωτικό σύστημα ήταν μοναδικό στον αρχαίο κόσμο και είχε βαθύ αντίκτυπο στην ανάπτυξη του ελληνικού πολέμου. Σε αυτό το άρθρο, θα ρίξουμε μια εις βάθος ματιά στο σπαρτιατικό στρατιωτικό σύστημα, την οργάνωση και την εκπαίδευσή του και τον αντίκτυπό του στον αρχαίο ελληνικό πόλεμο.

Το σπαρτιατικό στρατιωτικό σύστημα βασίστηκε σε ένα σύστημα πολιτών-στρατιωτών γνωστό ως «οπλίτης». Όλοι οι άντρες πολίτες της Σπάρτης ήταν υποχρεωμένοι να συμμετάσχουν στο στρατό και εκπαιδεύτηκαν από νεαρή ηλικία για να γίνουν στρατιώτες. Η εκπαίδευση των Σπαρτιατών στρατιωτών ήταν αυστηρή και έντονη και ξεκίνησε σε ηλικία επτά ετών, όταν τα αγόρια έπαιρναν από τις οικογένειές τους και έστελναν να ζήσουν σε στρατιωτικούς στρατώνες. Η προπόνηση επικεντρώθηκε στη φυσική κατάσταση, την πειθαρχία και την αντοχή και περιλάμβανε δραστηριότητες όπως τρέξιμο, κολύμπι και πάλη.

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά γνωρίσματα του σπαρτιατικού στρατιωτικού συστήματος ήταν η οργάνωση των στρατιωτών του σε μικρές μονάδες γνωστές ως «συσσίτια». Αυτές οι μονάδες αποτελούνταν από στρατιώτες της ίδιας ηλικίας και διοικούνταν από έναν εκλεγμένο αξιωματικό γνωστό ως «ἴρειν». Τα συσσίτια ήταν υπεύθυνα για τη δική τους εκπαίδευση, εξοπλισμό και πειθαρχία, και χρησίμευαν επίσης ως σύστημα κοινωνικής και οικονομικής υποστήριξης για τα μέλη τους.

Ο σπαρτιατικός στρατός ήταν οργανωμένος σε μια ιεραρχία μονάδων γνωστή ως «μόρα». Η «μόρα» ήταν η βασική μονάδα του σπαρτιατικού στρατού και αποτελούνταν από μια ομάδα στρατιωτών της ίδιας ηλικίας και εμπειρίας. Του «μόρα» ηγούνταν ένας διοικητής γνωστός ως «πολέμαρχος», ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την εκπαίδευση και την πειθαρχία. Η «μόρα» χωρίστηκε περαιτέρω σε μικρότερες μονάδες γνωστές ως «ενωμοτία», οι οποίες οδηγούνταν από έναν διοικητή γνωστό ως «ενωμοτάρχη». Η ενωμοτία ήταν η μικρότερη μονάδα του σπαρτιατικού στρατού και αποτελούνταν από 16 στρατιώτες.

Το σπαρτιατικό στρατιωτικό σύστημα βασιζόταν σε έναν αυστηρό κώδικα πειθαρχίας και υπακοής και οι στρατιώτες αναμενόταν να υπακούουν στους διοικητές τους χωρίς αμφιβολία. Η πειθαρχία του σπαρτιατικού στρατού διατηρήθηκε μέσω ενός συστήματος ανταμοιβών και τιμωριών και οι στρατιώτες που δεν υπάκουαν στις διαταγές ή δεν πληρούσαν τα πρότυπα του στρατού τιμωρούνταν αυστηρά.

Το σπαρτιατικό στρατιωτικό σύστημα ήταν γνωστό για την αποτελεσματικότητά του στη μάχη. Ο Σπαρτιάτης οπλίτης ήταν βαριά θωρακισμένος και οπλισμένος με δόρυ και κοντό ξίφος και εκπαιδεύτηκε να πολεμά σε έναν σφιχτό σχηματισμό γνωστό ως φάλαγγα. Η φάλαγγα ήταν ένας σχηματισμός στρατιωτών στον οποίο κάθε στρατιώτης πολεμούσε με την ασπίδα του να επικαλύπτει την ασπίδα του στρατιώτη δίπλα του, δημιουργώντας ένα φράγμα από ασπίδες που ήταν σχεδόν αδιαπέραστο. Αυτός ο σχηματισμός επέτρεψε στους Σπαρτιάτες να αντέξουν την επίθεση του εχθρού και να προχωρήσουν με τη δική τους επίθεση, και ήταν μια από τις πιο αποτελεσματικές τακτικές του αρχαίου πολέμου.

Μία από τις πιο διάσημες μάχες στις οποίες πολέμησε ο σπαρτιατικός στρατός ήταν η Μάχη των Θερμοπυλών το 480 π.Χ., όπου μια μικρή δύναμη Σπαρτιατών με επικεφαλής τον βασιλιά Λεωνίδα κράτησε έναν πολύ μεγαλύτερο περσικό στρατό για αρκετές ημέρες. Η μάχη αυτή θεωρείται αριστούργημα τακτικού πολέμου και απόδειξη της αποτελεσματικότητας του σπαρτιατικού στρατιωτικού συστήματος.

Το σπαρτιατικό στρατιωτικό σύστημα είχε βαθύ αντίκτυπο στον αρχαίο ελληνικό πόλεμο. Η αυστηρή πειθαρχία και εκπαίδευση των Σπαρτιατών στρατιωτών τους κατέστησε μεταξύ των πιο επίλεκτων και ικανών στρατιωτών του αρχαίου κόσμου, και η τακτική και ο εξοπλισμός τους έγιναν σεβαστά και αντιγράφτηκαν από άλλες ελληνικές πόλεις-κράτη. Το σπαρτιατικό στρατιωτικό σύστημα είχε επίσης σημαντικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη της ελληνικής πόλης-κράτους, καθώς ο στρατός ήταν κεντρικό μέρος του σπαρτιατικού τρόπου ζωής και έπαιξε βασικό ρόλο στην κοινωνική, πολιτική και οικονομική ανάπτυξη της πόλης- κατάσταση.

Το σπαρτιατικό στρατιωτικό σύστημα ήταν ένα μοναδικό και εξαιρετικά αποτελεσματικό σύστημα πολιτών-στρατιωτών που είχε βαθύ αντίκτυπο στην ανάπτυξη του αρχαίου ελληνικού πολέμου. Η αυστηρή πειθαρχία και εκπαίδευση των Σπαρτιατών στρατιωτών, η οργάνωση του στρατού σε μικρές μονάδες, η τακτική και ο εξοπλισμός του Σπαρτιάτη οπλίτη, όλα συνέβαλαν στην αποτελεσματικότητα του σπαρτιατικού στρατιωτικού συστήματος και στον αντίκτυπό του στον αρχαίο ελληνικό κόσμο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μπορεί να σας ενδιαφέρει επίσης